Gyalogösvény a Szarvas-árokban – Prága

Szarvas-árok 01

A kortárs cseh építészet egyik nagy problémája a közintézményektől kapott megbízások hiánya. Václav Havel köztársasági elnök volt az egyetlen politikus, aki ezen változtatni próbált. Havel regnálása alatt kiemelt kormányzati cél volt a prágai Vár, a korábbi cseh királyok székhelyének megnyitása, minél elérhetőbbé tétele. Masaryk elnök régi, még a 20-as évekből eredeztethető vágya volt a vár egyfajta „demokratikus palotává” alakítása, meg is bízta a munkával Jože Plečnik szlovén építészt.

A Szarvas-árok (“Jelení příkop”) mély völgyében a Brusnice patak folyik, ez a vár északi védvonala; Havel javaslatára egy gyalogút vezet a területre. Josef Pleskot tervezte az ösvény fogódzóval ellátott fa járófelületét, az építészet és a land-art határterületén. A Szarvas-árok egy masszív dombot, a 18. századból származó úgynevezett Lőpor hidat szeli ketté. Hogy a Szarvas-árkon áthaladóknak ezt ne kelljen megkerülni, Havel elnök egy alagutat ásatott a dombon át, ismétcsak Pleskot tervei alapján.

Az alagút metszete elliptikus, a bezártság-érzés ellen a padlóba rejtett fényforrások csóvái gondoskodnak. Ami leginkább megfogja a szemlélő tekintetét, az a vasbeton alagút belső élére állított tégla burkolata: a látványt sok látogató egy fonott kosárhoz hasonlónak írta le.

Az alagút 2004-ben elnyerte az European Brick Award díját és a külföldi újságok egy szinten emlegetták a louny-i Benedikt Rejt Galériával.

https://i0.wp.com/www.east-centricarch.eu/eca/wp-content/gallery/prague-castel/jan-maly-prague-castel-2.jpg

https://i1.wp.com/www.east-centricarch.eu/eca/wp-content/gallery/prague-castel/tomas-soucek-prague-castel-8.jpg https://i0.wp.com/www.east-centricarch.eu/eca/wp-content/gallery/prague-castel/jan-maly-prague-castel-6.jpg

https://i1.wp.com/www.east-centricarch.eu/eca/wp-content/gallery/prague-castel/jeleni-prikop-prague-castel.jpg

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: